Exuma

4 steg for å kjøpe nettside

Når vi starter en ny bedrift, ønsker vi gjerne å ha en nettside slik at folk kan finne oss uten at vi må kontakte de selv. Hvis de bruker kontaktskjemaet på din side, vil de automatisk transformeres fra «kalde kunder» til «varme kunder». Det vil da bli lettere å konvertere de/gjøre de til kunder. Men først trenger man en nettside. Her er 5 steg til å kjøpe en nettside.

1. Kjøpe domene

Når du skal kjøpe en nettside er det først og fremst lurt å kjøpe et domene. Å kjøpe et domene forutsetter at man allerede har funnet et navn til bedriften. Dersom du ikke helt har bestemt deg for navn, er ikke dette noe stress. Det går jo selvfølgelig an å kjøpe flere domener basert på navne-forslagene som ligger på blokka. Et domene koster ca 120 kr per år, så om du kjøper flere domener, så vil ikke dette koste deg skjorta. 

Å kjøpe et domene kan også være en tidskritisk oppgave. Det kan være at flere bedrifter tenker på akkurat samme navn som du tenker på til sin bedrift. Det er derfor lurt å kjøpe de domenene man tenker på, uansett om man ikke skal bruke de eller ikke. Etter et år kan man revurdere fornyelse eller beholde domenet for å etter hvert selge domenet videre dersom noen tar kontakt med deg og ønsker akkurat det domenenavnet du eier.

Når du har funnet et eller flere navn til bedriften, så er det lurt å sjekke om dette navnet allerede er tatt. Her er det lurt å bruke Navnesøk for å sjekke om navn på bedriften/foretak eller domenet er ledig. Dette er en nettside jeg bruker ukentlig! Dersom du bruker Navnesok.no og finner ut at domenet er opptatt, er det mulig å finne ut mer informasjon om hvem som eier domenet. Kanskje er domenet til salgs? 

navnesok, et sted for å finne domener

Etter du har funnet et domene og en bedriftsnavn, så kan man rett og slett trykke videre på «vis resultat». Hvis domenet er ledig, vil det dukke opp en knapp som spør deg om du ønsker å registrere domenet. Her vil du komme videre til en side som spør deg om du feks ønsker å sjekke om domenet er opptatt eller ikke. Dette har vi allerede gjort, men man kommer da til den offisielle siden for å sjekke alle domenenavn, som er Norid sin side. 

Etterpå registrerer man enten informasjonen på bedriften eller som privatperson. Man må være over 18 år for å kunne registrere .no domener, men man kan alltids kjøpe andre type domener, slik som .dev, .io, .as osv som ikke krever aldersgrense. Prisene vil variere. Når man skal finne seg en domeneforhandler, er det lurt å finne en domeneforhandler som tilbyr DNSSEC. Dette vil gi automatisk en SSL sertifikat til nettsiden, og du trenger ikke tenke videre på dette. Mange bruker blant annet Domeneshop eller One.com. Er man ikke fornøyd, kan man alltids flytte domenet over til noen andre.

Finne nettsidebygger

Etter å ha kjøpt et domene, er det lurt å finne en nettsidebygger. Her har man mange forskjellige valg, ut ifra ditt behov. Å finne en nettsidebygger baserer seg på dine behov for nettsiden og hva du ønsker å bruke nettsiden din til.

Noen tanker du burde stille deg når du prøver å finne dette:

  • Skal jeg ha en nettside eller en nettbutikk?

Dersom du skal ha en nettbutikk, har du mange forskjellige å velge mellom. De mest populære er WordPress med Woocommerce, Shopify eller Webflow.

  • Skal jeg bruke Klarna og eller Vipps?

Dersom du ønsker å bruke Klarna eller Vipps er det mulig å bruke både WordPress og Shopify, men Webflow tilbyr fremdeles ikke Vipps integrasjon.

  • Skal jeg bygge selv eller skal jeg få noen andre til å gjøre det?

Det jeg kommer til å anbefale, basert på min subjektive holdning (selvfølgelig), er å selvfølgelig sette dette bort. Mange bedrifter har holdningen Do it yourself, og jeg har denne holdningen selv. Men etter å ha jobbet i min egen bedrift en stund, har jeg sett at dette blir veldig slitsomt i lengden, og denne holdningen tar vekk fokuset fra det jeg burde bruke tiden min på. Når det gjelder penger så får du uansett skrevet av momsen. Tid er også penger, og mens noen andre lager nettsiden for deg (som vil generere penger), så kan du finne andre måter å generere penger for bedriften din. Nettverksbygging, ta kontakt med kunder, lage avtaler osv. For å lage en nettside kan og vil komme til å ta deg oppimot 40 timer. Kan du tenke deg noe annet du ønsker å bruke 40 timer på?

Ønsker du fremdeles å gjøre det, så anbefaler jeg likevel å gå for enten Webflow eller WordPress. Dette er fordi du eier nettsiden din dersom du bruker disse. WordPress er OpenSource og du vil derfor aldri miste rettigheten til din egen nettside, mens med Webflow er det mulig å laste ned nettsiden din i HTML, CSS og Javascript- filer som du kan bruke videre på andre nettsidebyggere eller hoste selv.

  • Er det greit å ha ferdigmal eller ønsker jeg alt fra scratch?

Det finnes enkle ferdigløsninger, slik som Wix og Squarespace, hvor man kan få ferdigmaler levert til deg hvor du putter inn tekst. Men går disse nettsidebyggere konkurse, eller poster du noe som de ikke aksepterer, så kan de stenge deg ute og du vil da miste all innhold. Dette er ikke ment som en skremselstaktikk, men kun som informasjon, da det er mange som ikke tenker på dette når de velger løsning.

WordPress har også et hel hav av ferdigmaler man kan bruke, samtidig som man eier innholdet sitt, som nevnt over. Her har man ferdigmaler gjennom feks Divi eller Elementor, eller så kan man bruke Themeforest for å finne flere hundre tusen ulike maler. Fordelen med å bruke Divi eller Elementor, er at man kan også justere disse malene, eller lage maler fra scratch. Man har derfor 100% valgfrihet. I Exuma bruker vi Divi og er veldig fornøyde med dette. Du vil da automatisk få bruke Divi dersom du bruker oss som webbyrå. Ta gjerne kontakt med oss eller ring oss idag.  

  • Ønsker jeg en superrask nettside?

Mange velger å bruke CMS (nettsidebyggere) for å gjøre prosessen enklere for seg selv, og man vil da ha mulighet til å kunne gjøre endringer selv dersom man ønsker det. Likevel er det slik at disse nettsidene er fullspekket av mange andre funksjoner som man ikke nødvendigvis trenger, og som reduserer hastigheten på nettsiden. Dette gjelder stort sett alle nettsidebyggere.

Dersom man ønsker en superrask nettside, er det å anbefale å lage en fra scratch ved å bruke HTML, CSS og Javascript, eller feks React/Vue. Disse er veldig raske, og det vil ikke ta særlig mye tid å laste disse inn. Ulempen er at det vil ta litt lengre tid å bygge disse, særlig hvis man ønsker å ha full kontroll i etterkant med CMS løsning. Men det trenger ikke nødvendigvis å bli mye dyrere dersom du ønsker å ha en vedlikeholdsplan hvor utviklerne tar seg av jobben med oppdatering av innhold osv. Dette er selvfølgelig det IT-folk anbefaler mest. Da eier du iallefall hele nettsiden, og du vil alltids kunne finne folk til å oppgradere nettsiden dersom du trenger det. Dersom dette er noe du kunne ha tenkt deg, så ta gjerne kontakt med oss. Vi elsker å bygge nettsider fra scratch, og er det vi lærer på studiet.

  • Ønsker jeg en mange forskjellige funksjoner på nettsiden?

Det er viktig å tenke over hvilke funksjoner du ønsker deg på nettsiden. Her kan det være innloggingsfunksjon, diverse skjema, diverse kalkulatorer, medlemsside for brukere/kunder, adminssider, chatteportal mellom ansatte, inventaroversikt osv. Det er mye man kan gjøre på en nettside, men det er ikke alle nettsidebyggere som tilbyr slike løsninger. Spesielt dersom man ønsker mange forskjellige ting. Her er vel WordPress den nettsidebyggeren som vil ha det meste, gjennom deres pluginmarked. Vær likevel obs på at det kan koste en engangspris eller en månedspris for å burke disse plugins. Dersom det er mange forskjellige plugins man skal bruke, kan man vurdere om det faktisk er billigere å få noen til å utvikle disse pluginsene for deg. 

Finne en eller flere bedrifter til å bygge nettsiden

Å finne noen til å bygge nettsiden din vil ikke være vanskelig. Det er et hav av utviklere som kan gjøre dette. Likevel er det slik at man burde velge noen som kan gjøre alt du etter hvert ønsker å gjøre. Er det ikke greit å kunne bare forholde seg til en person, istedet for å kontakte mange forskjellige som skal kunne samarbeide? Vi anbefaler derfor å ta kontakt med slike webbyrå som kan gjøre flere jobber, slik som logo, grafisk design, seo, nettsidebygging, tekstforfatter og markedsføring. Ta gjerne også kontakt med oss, da vi tilbyr det samme. Det skader jo tross alt ikke å få et ekstra pristilbud?

Det er også lurt å høre med disse byråene om pris. Pris kan variere fra byrå til byrå ut ifra deres etterspørsel. Har de høy etterspørsel vil selvfølgelig prisene gå opp. I Exuma derimot, er det studenter som jobber, og prisen vil derfor være den samme uansett hvilken etterspørsel vi har. Det er det som er det geniale med å bruke studenter. De vil gjøre en fabelaktig jobb, du kommer til å bli superfornøyd, og de vil bli glade for å kunne legge dette på sin CV ved fremtidig jobbsøknader.

Hør gjerne også om startdato og estimert tid for å bli ferdig. Vi kan starte på dagen, og målet er å bli ferdig så fort du måtte ønske. Dersom alt er klart, kan våre nettsider være klar på en dag om du ønsker. Les gjerne om nettsider på én dag hvis dette er noe du er interessert i.

Har du et prosjekt på gang?

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat om ditt prosjekt. Vi ønsker gjerne å bli kjent med deg og høre om dine ideer. 
Kontakt oss

Skal vi ta en samtale for å finne ut om vi er en god match for deg?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.