Hva er en målgruppe?

Hva er en målgruppe og hvordan finner jeg min målgruppe?

Hva er en målgruppe og hvordan finner man ut hvem som er i målgruppen til bedriften min?

En målgruppe er en definert gruppe mennesker som et produkt eller en tjeneste er ment å appellere til. Målgruppen kan defineres ut fra kriterier som alder, kjønn, geografisk beliggenhet, interesser, behov, verdier og livsstil. Identifikasjon av målgruppen er viktig for å kunne målrette markedsføringen og tilpasse produktet eller tjenesten til denne gruppen. Målgruppen kan også ha en påvirkning på prisingen av produktet eller tjenesten, dvs. hvor dyr den skal være, samt distribusjonskanaler (for eksempel valg av sosiale medier) og andre markedsføringstiltak. 

Hvordan finner man målgruppen sin?

 

En målgruppe til en bedrift kan være helt annerledes enn en målgruppe til en annen bedrift. For å kunne finne sin egen målgruppe, er det lurt å gjennomføre disse 6 stegene. Skriv gjerne dette ned og lag gjerne en presentasjon med din ideelle persona som baserer seg på denne informasjonen. Dette kan gjerne skrives som en fortelling.

1. Definer målgruppen din: Start med å tenke på egenskapene til den ideelle kunden din, inkludert deres demografiske data, interesser, verdier og sårbarheter. Dette vil hjelpe deg å lage en kundeprofil og bedre forstå hva som motiverer og driver målgruppen din.

2. Bruk kundedata: Hvis du allerede har en kundebase, kan du bruke data fra ditt kundebehandlingssystem (CRM) eller analyseverktøy for å lære mer om dine nåværende kunder. Dette kan hjelpe deg å identifisere trender og mønstre, og bedre forstå behovene og preferansene til målgruppen din.

3. Gjennomfør markedsforskning: Bruk metoder for markedsforskning som undersøkelser, fokusgrupper og intervjuer for å samle inn mer detaljerte innsikter om målgruppen din. Du kan også bruke online verktøy som Google Analytics og sosiale medieanalyseverktøy for å lære mer om nettbesøkende og følgere på sosiale medier. Her kan feks Facebook Businessmanager også være nyttig.

4. Analysere konkurrentene dine: Se på markedsføringsinnsatsen og målgruppen til konkurrentene dine for å få en idé om hva som fungerer og ikke fungerer i bransjen din. Dette kan du gjøre ved å: 

– Gjennomgå nettsidene deres: Se på hvordan konkurrentene presenterer seg selv online, inkludert deres nettsider, blogginnlegg og sosiale medieprofiler. Dette kan gi deg en idé om hvilke produkter eller tjenester de tilbyr, samt hvordan de markedsfører seg og prøver å appellere til målgruppen sin.

– Følg med på sosiale medier: Følg konkurrentene dine på sosiale medier og se på hva de poster og hvordan de interagerer med følgerne sine. Dette kan gi deg innsikt i hvilke budskap og innhold de prioriterer, og hvordan de kommuniserer med målgruppen sin.

– Analysere søkeresultater: Bruk verktøy som Google Analytics og Google Search Console for å se hvordan konkurrentene dine dukker opp i søkeresultatene. Dette kan gi deg en idé om hvilke søkeord og søkefraser de prioriterer, og hvordan de bidrar til å rangere for disse.

5. Engasjer målgruppen din: Bruk sosiale medier og andre online plattformer for å samhandle med målgruppen din og samle inn tilbakemeldinger. Dette kan du gjøre ved å like deres kommentarer, svare på kommentarene eller chatte med de. Det er også mulig å opprette for eksempel Facebook grupper med din målgruppe, hvor du oppfordrer de til å dele sine meninger med deg ved å publisere spørsmål. Dette kan hjelpe deg å bedre forstå behovene og preferansene deres, og identifisere muligheter for forbedring. 

Ved å bruke tid på å undersøke og forstå målgruppen din, kan du lage mer målrettede og effektive markedsføringskampanjer, og bedre møte behovene til kundene dine.

Nyeste artikler som kan være interessante?

Andre nyttige innlegg

Sette opp bedriftsepost

Det finnes mange forskjellige gratisversjoner for epost, slik som gmail.com og hotmail.no, men noen ganger ønsker man...

Ubersuggest alternativer

Ubersuggest alternativer

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om at Ubersuggest er genialt, og jeg har selv mitt eget abonnement for...

Hva er Google bedriftsprofil?

Hva er Google bedriftsprofil?

Google bedriftsprofil er en måte for din bedrift å bli mer synlig for folk i nærheten av din bedrift. Den er gratis å...

Lage nettside raskt

Lage nettside raskt

Mange tror at det å lage nettsider tar lang tid, og at man trenger 6 - 8 uker for å lage en nettside. Det trenger...