Exuma

Hvorfor Wix og Squarespace ikke alltid er det rette valget

Det er mange som lurer på om man skal gå for nettsidebygger slik som Wix og Squarespace. Dette er nettstedsbyggere hvor man får stilige design og man kan rett og slett lage nettsider selv uten å ha kodeferdigheter. Dette er vel og bra for de som ønsker dette dersom man har et lavt budsjett og ønsker å spare penger ved å lage nettside selv. Likevel er det viktig å være obs på noen få ting.

Gir fra deg innholdsrettigheter

Det er lurt å lese gjennom salgsbetingelser til slike DIY-byggere. Wix, og Squarespace krever nemlig rett på innholdet ditt og kan sperre deg ute fra ditt eget nettsted dersom de mener du misbruker deres betingelser. Dersom de får konkurs eller stenger driften av sin egen nettside, mister du også din egen nettside. Det er derfor lurt å passe på at man ikke setter opp en Squarespace eller Wix nettside for sin bedrift, fordi du kan ende opp med å miste alt.

Ikke mulig å eksportere innhold og design til ny nettside

Det er ingen mulighet til å eksportere designet ditt til andre nettsider dersom du ønsker å gå over til andre nettsider. Det er mulig å laste ned innhold til enten .csv fil, men du må isåfall kopiere og lime inn fra det du allerede har til den nye nettsiden, og dette kan i verste fall ta mye tid. Dersom du har nettbutikk osv, er alt fastlåst til Wix og Squarespace, og det er ikke mulig å overføre dataene ny nettside.

Velger ikke hosting selv

Når du har en nettside hos Squarespace og Wix, betaler du for hosting gjennom de. Det vil si at du kan ikke gå over til din egen leverandør for hosting dersom du er misfornøyd med tjenestene deres. Dette gjør at det blir vanskelig å hoste nettsiden gjennom andre dersom de feks stenger tjenestene sine. Du har ditt eget domene, men nettsiden er fastlåst til deres server.

Dårlig for SEO?

Mye av det å programmere handler om problemløsning, Det er ikke forventet at du skal kunne alt utenat (bortsett fra muligens ved eksamen), og store deler av jobben består av å finne ut av problemet ved å søke deg fram til svaret. Det er her googling kommer inn. Det å kunne dele opp et større problem til delproblemer og deretter google deg fram til en løsning er en viktig del av jobben som programmerer.

Blir dyrt i lengden

Ifølge Josh Hall så er Wix og Squarespace dårlig for SEO. SEO er en metode for å øke sin rangering på søkemotorer slik som Google og Bing ved å gjøre tiltak mot nettsiden. Dersom man Googler SEO + Wix/Squarespace vil man derimot få bekreftet at de gjør en god jobb. Dette er noe de selvfølgelig ønsker, eller så vil ikke folk bruke disse tjenestene. Likevel finnes det ikke særlige avanserte SEO metoder annet enn meta-tags med feks Squarespace. Det vil derfor kun være ideelt dersom du trenger grunnleggende SEO.

Du må gjøre alt

Det finnes selvfølgelig Squarespace og Wix designere dersom du ønsker å hyre inn noen til å gjøre dette for deg, men de fleste prøver seg her på egenhånd. Tid er penger, og tiden du vier til å lage nettsiden er tid du egentlig kunne ha brukt til andre ting.

Ikke mulig å lage tilpassede sider

Wix og Squarespace har egne ferdiglagde maler man må bruke. Dersom man ønsker å endre på noen av malene, er dette svært vanskelig å få til. Du ender derfor opp med en nettside som ligner veldig mye på andre nettsider, det vil derfor ikke være noe som er særlig originalt og som stikker seg ut fra mengden. I tillegg finnes det ikke mange tredjepart-plugins for å utvikle nettsiden. Feks ønsker du en medlemsside hvor kun du legger til medlemmer, er ikke dette mulig i Squarespace. Det kan bli dyrt å dersom du finner ut av dette etter hvert som du har investert tid i å lage denne nettsiden.

Har du et prosjekt på gang?

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat om ditt prosjekt. Vi ønsker gjerne å bli kjent med deg og høre om dine ideer. 
Kontakt oss

Skal vi ta en samtale for å finne ut om vi er en god match for deg?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.