Skal du studere IT? Her er noen tips og tricks

Monica Stefferud-Helle | 04. august 2021 | 3 min

Gratulerer, endelig har du tatt et valg om å studere IT, eller informasjonsteknologi som det heter. For deg som liker å jobbe med problemløsning, design eller rett og slett datamaskiner, vil dette være et bra studie for deg. Men hva innebærer egentlig å studere IT? Et kjapt google søk gir deg mange forskjellige svar, og introduserer mange forskjellige begreper som du kanskje ikke har hørt om før. Dette innlegget vil derfor prøve å hjelpe deg til å komme i gang.

Studiesteder underviser forskjellige fag

Det finnes mange forskjellige studiesteder i Norge som tilbyr utdanning innen informasjonsteknologi, både offentlige skoler, slik som UiB, NTNU, HIOF, UiA, UiO, USN, og private skoler slik som Høgskolen i Kristiania og Noroff. Uansett hva du har valgt (eller velger dersom du fremdeles er i en bestemmelsesprosess) så har du valgt riktig.

Likevel er det viktig å vite at de forskjellige studiestedene legger opp studiene ulikt, og underviser i forskjellige programmeringsspråk. En kjapp sammenligning mellom høstsemesteret til UiB og HIOF viser at studentene ved UiB får en introduksjon til programmering, modellering, og valget mellom tre ulike emner (funksjonell programmering, intro til datatrygghet eller matematikk), mens studentene ved HIOF får en introduksjon til programmering, webdesign, og teknologi og samfunn. Her er det mye som er forskjellig, men noe likt også, ettersom begge gir en introduksjon til programmering.

Uansett hvilke fag universitetene tilbyr, vil utbyttet være omtrent det samme, og det vil ikke utgjøre store forskjellen når du skal ut i jobb. Mitt hovedtips er at det er lurt å utnytte alle årene i løpet av studiet til å lære mest mulig, slik at du har best mulig utgangspunkt når du skal ut i jobb, og jo større grunnlag du har det første året du studerer, jo lettere blir de andre årene som følger.

Så hva burde du vite for å komme godt i gang med studiene? Det er vanskelig å gi spesifikke tips med hensyn til hvert fag, ettersom fagene ved de forskjellige skolene er forskjellige. Derfor har jeg skrevet ned noen viktige generelle tips.

Tips og tricks

Gjør ekstra research ved siden av det du lærer i faget

Her er det lurt å bruke internett for å finne mest mulig informasjon om emnet du tar. Her er spesielt youtube din venn og det finnes mange forskjellige youtube kanaler som deler av sin kunnskap innenfor programmering. Jeg hadde spesielt nytte av dette da jeg studerte, blant annet av the Net Ninja. I tillegg har w3schools veldig gode ressurser, og blir ofte brukt som oppslagsverk.

Kunne google

Mye av det å programmere handler om problemløsning, Det er ikke forventet at du skal kunne alt utenat (bortsett fra muligens ved eksamen), og store deler av jobben består av å finne ut av problemet ved å søke deg fram til svaret. Det er her googling kommer inn. Det å kunne dele opp et større problem til delproblemer og deretter google deg fram til en løsning er en viktig del av jobben som programmerer.

Delta på alle labøvelser

Studiene har labøvelser som en del av arbeidsomfanget. Hos noen studiesteder er disse obligatoriske, mens ved andre studiesteder er de frivillige. Likevel oppfordrer jeg deg til å delta på alle labøvelsene som holdes. Disse er ment for å hjelpe deg med oppgaver og innleveringer, men de er like viktige selv om du er ferdig med innleveringene dine. Disse kan brukes til avansere oppgavene tildelt, og ikke minst hjelpe andre. Det å kunne lære noe videre og forklare andre som sitter fast vil bidra til din egen utvikling. Det du lærer videre har større sannsynlighet for å bli lagret i langtidshukommelsen.

Danne kollokvier

Kollokvie er et rart begrep, men et viktig begrep. Enkelt forklart betyr ordet kollokvie arbeidsgrupper. Det å kunne danne arbeidsgrupper med medstudenter kan gjøre underverker på studietiden. I tillegg til at det bidrar til sosialt samspill, noe vi sårt trenger etter to år med korona, er det også en fantastisk mulighet for å lære av hverandre og bidra til motivasjon. Det kan også være en fin måte å lære å samarbeide på, som er en viktig egenskap når du skal jobbe med IT. Det å teame deg opp med noen, og kanskje programmere sammen på et prosjekt kan gi deg en bratt læringskurve, noe som gir deg en skikkelig drahjelp på studiene.

Jobbe med egne prosjekter

Det er ikke nok å være en passiv deltaker når det gjelder programmering. Her er det learning by doing som gjelder. Ta det du lærer og sett det i praksis. Det er viktig å prøve og feile, og så prøve igjen. Det å kunne anvende kunnskap er det viktigste du gjør. Prøv derfor å tenke deg fram noen små prosjekter du kan gjennomføre og bygg videre på disse jo mer du lærer. Det finnes mange forskjellige læringsressurser der ute og som kommer med forslag til ulike prosjekter du kan begynne på. Ved å google “small projects” + programmeringsspråk, feks “small projects python”, er du godt i gang.

Finne noen nettkurs

Særlig de første tre til fire ukene av studiet bruker å begynne med en introduksjon og muligens en lett oppgave som dere skal levere inn. Det kan derfor hende at du har litt ekstra tid til overs. Utnytt denne tiden til å finne noen nettkurs som kan gjøre at du lærer mer. Dette kan feks være Codecademy eller Freecodecamp. Det finnes mange ressurser der ute som er gratis, men det finnes også kurs som du betaler for. Går du innpå Udemy eller Coursera kan du finne mange forskjellige kurs tilpasset dine behov.

Øve på engelskkunnskapene

Det er kanskje rart å komme med dette tipset, og man kan gjerne tenke at dette ikke handler om IT-studium. Likevel er det gode grunner til å være god i engelsk, spesielt i IT-verdenen. Mye av informasjonen som ligger på internett finnes på engelsk. I tillegg er mange av lærebøkene også på engelsk. Det er derfor viktig å kunne engelsk og kunne bruke det til din fordel. Dersom du ikke føler deg komfortabel med å lese og forstå engelsk, er det viktig å utvikle denne ferdigheten.