Exuma

Hva er en markedsføringsstrategi?

En markedsføringsstrategi er en plan for hvordan du skal nå dine markedsføringsmål og effektivt fremme ditt produkt eller tjeneste. Det er viktig å ha en markedsføringsstrategi for å være sikker på at du bruker tiden og ressursene dine på de riktige tingene og for å sikre at du når ut til riktig målgruppe.

1. Identifiser dine markedsføringsmål. Hva vil du oppnå med markedsføringen? Det kan være å øke salget, øke bevisstheten om merkevaren, eller å bygge relasjoner med kundene. Sett opp 1-2 mål og nå disse før du jobber videre med nye mål.

2. Definer din målgruppe. Hvem er det du prøver å nå med markedsføringen? Det kan være nyttig å lage en kjøperpersona, som er en detaljert beskrivelse av en typisk kunde, for å hjelpe deg å forstå hvem du skal nå. Her kan det være nyttig å tenke over kjønn, aldersgruppe, interesser og utdanning. Hvis du lurer på mer om hva en målgruppe er, så ta en titt her.

3. Velg riktige markedsføringskanaler. Det finnes mange ulike markedsføringskanaler du kan bruke, inkludert sosiale medier, e-postmarkedsføring, annonsering, innholdsmarkedsføring og mye mer. Velg kanaler som passer best for målgruppen din og målene dine. Her kan det være nyttig å gå for Facebook dersom målgruppen din er i aldersgruppen 40 – 60 år, mens det er mest hensiktsmessig med TikTok dersom målgruppen er mellom alderen 18 – 30. Lanser gjerne et nyhetsbrev for å samle inn epostene til de som er interessert i det du har å tilby.

4. Lag en budskapsstrategi. Hva vil du at budskapet ditt skal være? Det kan være nyttig å lage en mission statement eller en tagline som kan fungere som en rød tråd gjennom markedsføringen din. Denne skal være kort og konsis og rulle rett fra tunga. Den skal være konkret og spesifikk og være lett gjenkjennelig for kundene dine. Kundene dine skal vite hva bedriften din gjør.

5. Sett opp en budsjettplan. Bestem hvor mye du vil bruke på markedsføringen og hvordan du skal fordele pengene dine mellom ulike kanaler og aktiviteter. 

Det er ingen fast regel for hvor mye man bør bruke på markedsføring. Det avhenger av mange faktorer, inkludert størrelsen på virksomheten, bransjen du er i, konkurransesituasjonen, målene dine og budsjettet ditt. Generelt sett anbefaler mange eksperter at virksomheter bør bruke mellom 5-12% av omsetningen sin på markedsføring. Dette kan være en god tommelfingerregel, men det er viktig å huske at det kan være behov for å bruke mer eller mindre avhengig av situasjonen. Jeg mener at det beste du kan gjøre er å fokusere på en liten sum, teste ut markedet, finjustere og prøve å skaffe deg en konverteringsrate du ønsker. Når du har nådd dette, og ser hva som fungerer, så kan du lett bruke mer penger uten at du nødvendigvis mister nattesøvn på grunn av dette.

For å finne ut hvor mye du bør bruke på markedsføring, kan du starte med å sette opp et budsjett for virksomheten din totalt sett. Deretter kan du fordele pengene mellom ulike kategorier, inkludert markedsføring, lønn, utstyr og andre utgifter. Det kan være nyttig å sette opp et budsjett for en periode, for eksempel et år, og justere det etter hvert som du lærer mer om hva som fungerer og ikke fungerer.

Det er også viktig å huske at markedsføring ikke bare handler om å bruke penger. Det finnes mange gratis eller lavekostnadsmarkedsføringsteknikker du kan bruke, som sosiale medier, innholdsmarkedsføring og relasjonsbygging. Det kan være lurt å kombinere ulike teknikker for å få mest mulig ut av markedsføringen din.

6. Opprett en tidsplan. Sett opp en tidsplan for når du skal gjennomføre de ulike markedsføringsaktivitetene dine. Dette er det folk ikke alltid er så flinke på. De starter storslått og publiserer flere ganger i uken, og så faller det gjennom. Her er det lurt å prøve å konsekvent publisere noe hver uke, eller annen hver uke. Nøkkelordet er å være konsekvent. Dette skal fordeles utover kalenderåret. Dersom du jobber med en bedrift som har ulike salg rundt høytider osv, så kan det også være lurt å plotte inn markedsføringen tematisk basert på disse høytidene. Ofte vil man begynne et par uker tidligere enn selve markeringsdagen med å prøve å nå ut til de potensielle kundene.

7. Mål og juster. Mål resultatene av markedsføringen din og juster strategien din om nødvendig for å sikre at du når dine mål. Dette er noe du må gjøre kontinuerlig. Loggfør og skriv gjerne ned slik at det er mulig å sammenligne. Husk å samle alle wins i en mappe, en kanal eller et dokument, slik at du kan se tilbake på hva som har fungert.

Har du et prosjekt på gang?

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat om ditt prosjekt. Vi ønsker gjerne å bli kjent med deg og høre om dine ideer. 
Kontakt oss

Skal vi ta en samtale for å finne ut om vi er en god match for deg?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.